Logo du site
  • English
  • Français
  • Se connecter
Logo du site
  • English
  • Français
  • Se connecter
  1. Accueil
  2. Université de Neuchâtel
  3. Publications
  4. La utilización de la borra del café como substrato de base para el cultivo de <i>Pleurotus ostreatus</i> (Jacq.:Fr.) Kummer
 
  • Details
Options
Vignette d'image

La utilización de la borra del café como substrato de base para el cultivo de <i>Pleurotus ostreatus</i> (Jacq.:Fr.) Kummer

Auteur(s)
Job, Daniel 
Institut de biologie 
Date de parution
2004
In
Revista Iberoamericana de Micología, Revista Iberoamericana de Micología, 2004/21/4/195-197
Mots-clés
  • Pleurotus ostreatus

  • Mushroom

  • Agro-industrial waste...

  • Coffee spent ground

  • Pleurotus ostreatus

  • Hongos

  • Desechos agro industr...

  • Borra de café

Résumé
Use of coffee spent industry residues forproduction of Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kummerin solid state fermentation Studies were carried out to screen the industrial strain HK35 of Pleurotus ostreatus for its ability to develop fruiting bodies in solid state cultivation using several substrates containing 17.8 to 55% of coffee spent ground. Our results showed that only 55% of coffee spent ground was used in the substrate without detecting changes in fruiting body or on its biological efficiency of production.The chemical analyze of the caffeine in the substrate showed that this compound decreased about 59%? of the mycelium activity and no caffeine were found in fruiting bodies indicating its degradation by the fungal strain tested., Hemos estudiado la capacidad de la cepa industrial HK35 de Pleurotus ostreatus de fructificar en diferentes substratos que contienen de 17,8 a 55% de borra de café industrial. Nuestros resultados muestran que la incorporación al substrato de hasta un 55% de esta borra de café, no disminuye la capacidad de fructificar ni el rendimiento del pleuroto. Además, el análisis de la cafeína efectuado en el substrato indica que la misma es degradada hasta un 59 % por el micelio y que ésta no es incorporada en las fructificaciones recogidas indicando su degradación por el micelio.
Titre alternatif
Use of coffee spent industry residues for production of <i>Pleurotus ostreatus</i> (Jacq.:Fr.) Kummer in solid state fermentation
URI
https://libra.unine.ch/handle/123456789/17132
Autre version
http://www.reviberoammicol.com/2004-21/index.shtml
Type de publication
Resource Types::text::journal::journal article
Dossier(s) à télécharger
 main article: Job_Daniel_-_Use_of_cofee_spent_industry_residues_20080218.pdf (7.31 MB)
google-scholar
Présentation du portailGuide d'utilisationStratégie Open AccessDirective Open Access La recherche à l'UniNE Open Access ORCID

Adresse:
UniNE, Service information scientifique & bibliothèques
Rue Emile-Argand 11
2000 Neuchâtel

Construit avec Logiciel DSpace-CRIS Maintenu et optimiser par 4Sciences

  • Paramètres des témoins de connexion
  • Politique de protection de la vie privée
  • Licence de l'utilisateur final