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Pesticides distribution and chronic honeybee colony exposure in Swiss agricultural landscapes

2023, Chèvre, Esteban Paul, Aebi, Alexandre

Due to their foraging behavior, honeybees interact with the environment. In agricultural landscapes, honeybees play a crucial role as pollinators collecting pollen and nectar from mass-flowering crops, orchard and vineyards which provide important resources for honeybees. Therefore, pesticide contamination of bee products is a widespread phenomenon. In the agricultural landscapes of western Switzerland, an ultra-trace level determination of neonicotinoid analysis was performed. A total of 200 honey and pollen samples from 30 apiaries over three years were analyzed based on efficient modified quick, easy, cheap, effective, rugged, and safe extractions (QuEChERS) followed by a UHPLC-MS/MS quantification. Furthermore, brood size and pollen stocks area were evaluated using ColEval method to assess the sublethal chronic honeybee colonies exposure. 94% of our samples contained at least one of the targeted neonicotinoids, 63% of the samples were contaminated by doses greater or equal to 0.1ng/g and 62% of the samples contained two or more neonicotinoid. Thiacloprid and acetamiprid were the most frequently detected molecules. Also, this study found traces of banned or highly regulated neonicotinoids, suggesting their persistence in the environment. The incidence of contamination was higher in honey than in pollen samples, indicating a more frequent occurrence. The prevalence was higher in pollen samples, suggesting higher levels of contamination per samples. The fact that pollen samples were grouped by period ensured greater consistency than honey samples for long-term analysis of pesticide residues. Samples from apiaries located in crop-dominated landscapes were found to be more contaminated than samples from grassland-dominated landscapes. Finally, this study showed that a cumulated concentration of neonicotinoid found in spring pollen samples reduced the surface area of further pollen stocks and brood size. These results may argue in favor of the deleterious effects of larval exposure to a mixture of neonicotinoid and other pesticides on the foraging capacity of newly emerged bees. Moreover, these results might indicate a deleterious indirect effect of contaminated pollen on nurse bees’ foraging. Further efforts should focus on monitoring honeybee colonies exposure to a mixture of pesticides in agricultural landscapes and could integrate farmers’ practical management as a reference for sampling.

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Lutter pour la santé des abeilles. Processus d’appropriation des stratégies de soin contre Varroa destructor en Suisse romande.

2021-09-22, Correia, Mélissa, Aebi, Alexandre

La surmortalité des colonies d’abeilles d’élevage, Apis mellifera, est un phénomène que les apicultrices et apiculteurs rencontrent depuis plusieurs décennies. En Suisse, cette anomalie est imputée par les institutions politiques à la présence d’un acarien originaire d’Asie au sein des ruches, Varroa destructor, qui est un parasite d’Apis mellifera. Pour tenter de résoudre ce problème, la Confédération a mis en place en 2013 un service sanitaire dédié aux abeilles élevées dans le cadre de l’apiculture, le Service Sanitaire Apicole, sur le modèle de ses homologues conçus pour d’autres animaux de rente (Service Sanitaire Bovin, Service Sanitaire Porcin, etc.). Cette prise en main de la santé des abeilles par le politique découle sur toute une liste de « bonnes pratiques apicoles » élaborées sur la base de connaissances scientifiques issues des acteurs qui composent Agroscope, le centre de compétences de la Confédération en matière de recherche agronomique. Dans ce cadre, le Service Sanitaire Apicole a conçu le « Concept Varroa », qui se présente sous la forme d’un programme annuel de gestes et de traitements techniques, conseillés mais non obligatoires, à effectuer sein des ruchers par les apicultrices et apiculteurs, afin d’enrayer la prolifération des varroas. Ma recherche s’intéresse donc au processus d’appropriation (Latzko-Toth, Proulx 2015) de ce Concept par des apicultrices et des apiculteurs de suisse romande, au travers de la sociologie de l’acteur réseau. La considération du Concept Varroa comme un objet sociotechnique (Callon 2006) qui est en relation avec des apicultrices et apiculteurs permet de mettre en lumière les limites de la production des savoirs et des technologies développés dans le cadre de la relation entre sciences et politiques.

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Des abeilles, des ruches et des humains: les Centres apicoles : des acteurs de la réalisation de la filière apicole au Burkina Faso

2018, Boila, Zeno, Fresia, Marion, Aebi, Alexandre

La présente étude se focalise sur les processus de structuration de la filière apicole au Burkina Faso et sur le rôle joué par les Centres apicoles ; des structures nées en tant qu’unités de transformation des premiers projets de développement en apiculture élaborés par certaines ONG étrangères durant la fin des années 1990 et le début des années 2000. En partant du constat que tout projet dans sa réalisation possède un degré d’imprévisibilité, je tente d’explorer la manière dont les Centres apicoles agissent aujourd’hui au sein de différentes arènes de négociation pour stabiliser leur rôle, celui des autres acteurs, comme par exemple les apiculteurs et les abeilles et leur projet de filière de commercialisation du miel. Après les observations de terrain et la récolte de récits des principaux protagonistes de la filière, j’essaye de restituer, à travers trois axes d’analyse, le dynamise et la complexité du développement de l’espace apicole burkinabé dans lequel les Centres apicoles s’insèrent en tant qu’acteurs incontournables, tout en présentant en même temps un certain degré de fragilité. Le premier axe se focalise sur le travail de stabilisation d’un réseau d’apiculteurs producteurs exercé par les représentants des Centres apicoles. Le deuxième se concentre sur les processus d’intermédiation que les dirigeants de ces structures entretiennent avec les membres d’organismes de développement en vue de pouvoir contrôler et diriger la redistribution des appuis au sein de la filière apicole. Le troisième s’intéresse à la normalisation de la filière apicole à l’échelle nationale. Dans cette dernière partie je m’interroge également sur rôle de l’abeille et de son environnement dans la réalisation ou la déréalisation de la filière apicole et des interventions d’ONG actives dans le domaine du développement de l’apiculture., This study focuses on the processes of structuring the beekeeping sector in Burkina Faso and the role played by beekeeping centres; structures created as processing units within the first development projects in beekeeping designed by some foreign NGOs in the late 1990s and early 2000s.Starting from the assumption that every project, in its implementation, has a degree of unpredictability, I try to explore the way in which beekeeping centres today act within different negotiating arenas to stabilize their honey marketing chain project, their role and that of other actors, such as beekeepers. After field observations and the collection of data from the main protagonists of the sector, I try to restore, through three axes of analysis, the dynamism and complexity of the development of the beekeeping industry of Burkina Faso. Sector in which the beekeeping centres are inserted as essential actors, while at the same time presenting a certain degree of fragility. The first axis focuses on the work of representatives of beekeeping centres to stabilise a network of beekeepers. The second focuses on the intermediation processes that the leaders of these structures maintain with members of development organizations in order to manage and direct the redistribution of aid within the beekeeping sector. The third is concerned with the standardization of the beekeeping sector at the national level. In this last part I also examine the role of the bee and its environment in the realization or derealization of the beekeeping sector.