Razvoj kapaciteta mladih istraživača za kvalitativnu analizu socijalne interakcije (Development of young researcher’s capacities for qualitative analysis of social interaction) - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Osnovni cilj projekta je razvoj kapaciteta mladih istraživača za kvalitativnu analizu socijalne interakcije. Ovaj cilj biće ostvaren na sledeće načine: (1) kroz petodnevni trening koji će predstavljati okosnicu jačanja kompetencija polaznika, a koji će obuhvatati - (a) teorijske osnove metodologije kvalitativnih naučnih istraživanja, (b) praktičan rad na istraživačkim podacima polaznika treninga; (2) kroz pisanje naučnog rada na osnovu analiza urađenih tokom i nakon kursa, što će supervizirati dr Francesco Arcidiacono (University of Neuchâtel, Switzerland), koji će voditi kurs. Iniciranje projekta podstaknuto je činjenicom da je ekspanzija kvalitativnih istraživanja dovela do visoke zastupljenosti ovih istraživanja u svetskoj nauci i otvorila niz novih linija istraživanja u društvenim naukama. Sa druge strane, usled dugogodišnje izolacije naše zemlje, koja je u velikoj meri uticala i na domen nauke (pored veoma niskih ulaganja u naučna istraživanja značajno su bile umanjene mogućnosti za komunikaciju i saradnju sa kolegama iz inostranstva, kao i dostupnost naučne literature), naši naučnici uglavnom ne uspevaju da uhvate korak sa kolegama iz inostranstva kada govorimo o primeni kvalitativne metodologije naučnih istraživanja. Samim tim, program studija psihologije obuhvata sadržajan trening u kvantitativnoj, ali ne i u kvalitativnoj analizi podataka, te je ovakav vid dodatnog treninga neophodan svim istraživačima koji žele da se bave kvalitativnom analizom socijalne interakcije. Cilj nam da u okviru projekta koji predlažemo, kroz saradnju sa kolegama koji se duži niz godina bave kvalitativnim istraživanjima, ojačamo kapacitete naših budućih naučnika. Takođe, pored toga što se kroz ovakve treninge izgrađuju kompetencije za naučno-istraživački rad (konkretno, kompetencije u analizi podataka, njihovoj prezentaciji u usmenom i pismenom obliku, pisanju naučnih radova), značajan aspekt naučnog rada jeste i komunikacija i saradnja sa istraživačima iz drugih naučnih institucija. Kroz ovaj projekat nastojimo da mladim istraživačima pružimo mogućnost da njihov rad postane vidljiv za istraživače širom sveta, time što ćemo na kraju projekta objaviti zbornik radova učesnika kursa (na engleskom jeziku).
Keywords: Qualitative analysis Social interactions